Wie zijn wij
Riet
Rieten daken
Nokafwerkingen
Onderhoud
Pannen naar riet
Referenties
Meer info
Fotogalerij
Bedrijfsfilm
Prijzen
Contacteer ons
Sitemap
Home
Rieten daken
Voor alle systemen geldt een dakdikte van 30 centimeter.

 TRADITIONEEL WERKSYSTEEM

Het traditioneel systeem wordt op een open kap gelegd.

Horizontaal liggen er rietlatten en verticaal liggen kepers, die afhankelijk van de hoogte op verschillende plaatsen ondersteund worden.
  • latten 2.5x3.5cm. alle 30 cm uit elkaar as op as gemeten.
  • aan de voet en aan de nok worden twee latten voorzien op 15 cm van elkaar dit om een stevige bevestiging van voet en nok te verkrijgen.
  • Klik op fotos voor vergroting

KLIK HIER VOOR SCHEMA'S EN DOORSNEDEN

KLIK HIER VOOR WERKEN MOMENTEEL IN UITVOERING


AANSLUITING
Minimum oversteek 45 Ó 50 cm zonder houtwerk.

Op de rietlatten wordt eerst een spreilaag van ongeveer 3 cm gelegd, waardoor het dekriet niet onder de rietlatten kan schieten.

De dekkende rietlagen worden van onder naar boven aangebracht.

Laag per laag , telkens beginnende bij de rietlat wordt het riet op het dak gelegd, gespreid, bewerkt en vastgebonden.

Het riet wordt vastgelegd door gegalvaniseerde staven van 5.00 mm op ongeveer 9 Ó 10 cm. Van de onderkant van het riet.

Op afstanden van +- 25 cm. Wordt iedere horizontale staaf aan de overeenkomstige rietlat vastgebonden door middel van RVS (Roestvrij staaldraad) draad.

HET SCHROEFDAK: keuze uit verschillende werksystemen

Bij de gesloten constructie, ofwel schroefdak wordt het riet op een, dichte ondergrond geschroefd met roestvrije schroeven met daaraan RVC draad.

Het plaatmateriaal van 18 mm dikte kan bestaan uit OSB platen, Spaanplaat V 131 verlijmt of uit Isobouw s Riet+, een isolerend dakelement ontwikkeld voor het schroeven van rieten daken.

Indien OSB en gelijkaardige plaat gebruikt wordt is het plaatsen van een onderdakfolie aan te raden.


KLIK HIER VOOR SCHEMA'S EN DOORSNEDEN

Voorbeelden:
 
 

  • Korafleece : de ideale keuze voor betrouwbaar onderdak. De folie biedt een hoge dampdoorlatendheid en een uitstekend verouderingsgedrag edoor een speciaal aangebrachte polyolefine-laag tussen de wapening en het dragermateriaal aan de buitenzijde.

HALF OPEN CONSTRUCTIE: ISOLATIE WORDT GEPLAATS WAARNA RIETLATTEN OM DE 30 CM OVER DE ISOLATIE WORDEN GESLAGEN. HIERDOOR KAN HET RIET ADEMEN

 


  SCHROEFDAK MET THERMOSULIT 10.2

REFLECTERENDE THERMISCHE ISOLATIE

MAXIMUM ISOLATIE MET EEN MINIMUM DIKTE

Thermosulit is een reflecterende thermische isolatiemiddelen, samengesteld uit fysisch vernet polyolefine, die langs 2 zijden bedekt zijn met een verstevigend aluminium/ net-complex. Dit produkt wordt door fusie samengebracht, zonder lijm noch naad, om alle fysische kwaliteiten van de isolatie te bewaren.

IN DE WINTER WORDT DE KOU BUITEN GEHOUDEN EN DE WARMTE BINNEN;

IN DE ZOMER WORDT DE WARMTE BUITEN GEHOUDEN EN BLIJFT HET KOEL IN HET HUIS;

In de zomer zorgen de zonnestralen op het riet voor een zeer hoge temperatuur. thermosulit reflecteert de warmte en beschermt u tegen overdracht van deze temperatuur naar de vertreken die onder het dak gelegen zijn. Dit is het omgekeerde fenomeen van een traditionele isolatie die deze warmte langzaam absorbeert en ze 's nachts weer afgeeft.

╠n de Winter werkt dit principe in de omgekeerde richting. de warmte blijft binnen. bovendien beschermt Thermosulit uw gebouw tegen vochtigheid van buiten, waardoor de binnenruimte droog wordt gehouden en veel gemakkelijker verwarmd kan worden. Thermosulit levert dus een echte energiebesparing op.

ISOLATIE DOOR REFLECTIE

Reflectie is de werking van een golf die van riechting verandert bij het stoten tegen een ander voorwerp (reflecterend oppervlak).
Thermosulit functioneert volgens het principe dat we overal in het dagelijks leven aantreffen:

Thermos - overlevingsdeken - isothermische zak - ruimtevaart - luchtvaart - zonnescherm enz...

Deze vorm van isolatie vormt een hinderpaal tegen de verschillende manieren van thermische overdracht.

geleiding: transmissie van warmte via materialen
Convectie: overdracht van thermische energie door luchtcirculatie
straling: overdracht van thermische energie onder de vorm van elektromagnetische golven.

Thermosulit werkt volgens volgende principes.

Beperkte geleiding: kern in ultra-isolerend PE-schuim
Reflectie van meer dan 94%: straalt warmte en koude uit
Zwakke convectie: luchtdicht
bescherming tegen vocht: voecht en waterdicht

Thermosulit is antistatisch, niet toxisch, vezelloos en niet irriterend.

Thermosulit is perfect bestand tegen VUUR dankzij de aluminiumfolie. het schuim heeft ook een uitstekende weerstand en verspreidt het vuur niet door druppeltjes.

BESPARING:

Voor een huis met een niet-ge´soleerde dakoppervlakte van 100m2 kan u door Thrmosulit aan te brengen een energiebesparing realiseren van meer dan 1200 liter stookolie of m3 gas per jaar, of 12000kW electriciteit. (volgens UCL architectuur klimaat en energie van het Waalse gewest)

Kenmerken:

Dikte: 10 mm
vuurvast: ja
water en luchtdicht: 100%
aluminium reflectie: +94%
Thermische weerstand: 5, met riet 6.5
mechanische weerstand: 12
Thermische geleidbaarheid schuim 0.0034
U waarde: 0.2


Het onderzoek en de comparatieve testen uitgevoerd bij de zeer beroemde Hallam University of Sheffield in Engeland, bewijzen dat de behaalde thermische isolatie weerstanden van de Thermosulit 10.2 in de winter omstandigheden vergelijkbaar zijn met de behaalde resultaten van 20 cm vezelachtige wollen.

Conclusies:

1. Minder warmte gevend energie is nodig om dezelfde temperatuur te houden in hetzelfde volume

2 .De warme lucht is beter verspreid tussen de boven en onderkant van de binnenruimte

3. De prestaies verbeteren met het dalen van de buitenste temperaturen, tot 17% meer doeltreffendeheid aan -5░C

4. De behaalde prestaties zijn vergelijkbaar met de thermische weerstand van een vezelachtige isolatie van 5.0M2K/W

5. Winst van een grote ruimte in vergelijking met een vezelachtige isolatie.KLIK HIER VOOR SCHEMA'S EN DOORSNEDEN

 

HELLING VAN HET RIETEN DAK

Zeer voornaam bij het plaatsen van een rieten dak is de dakhelling. Deze dient voldoende te zijn d.w.z. +- 45░ voor de normale dakhelling en +- 40░ boven op de ramen. De absolute minimale hellingshoek voor korte vlakken tot 2.5 m is 33░. Voor een goede afvloeiing van regen en smeltwater geldt dus hoe steiler hoe beter. Riet gelegd op een kleinere hellingshoek dan 45░ verkort de levensduur van uw dak.

 

DAKDIKTE VAN HET RIETEN DAK

De gemiddelde dakdikte van een rieten dak is 30 cm. Op kritieke plaatsen zoals de overvloeiing tussen twee kappen zal de rietlaag dikker worden aan gebracht. De dikte kan eveneens afhankelijk zijn van het gebruikte riet. 1 m2 rieten dakbedekking weegt dan ook 40 kg exclusief de onderconstruktie.

KNELLING

Knelling of knijpdeel is een van de belangrijkste onderdelen voor het leggen van een rieten dak. Op alle plaatsen waar het riet over de onderconstructie gaat steken moet zich een opstaande rand van 2.5 tot 4 cm bevinden. Deze knelplank moet een minimum dikte van 1cm hebben. Hierdoor komt het riet onder spanning te staan wat nodig is voor een stevige voet, breeuw en laatste rietlaag. Ook de muur kan als knelling gebruikt worden en moet dan op dezelfde hoogte boven de kapconstructie uitsteken.
De knel moet stevig worden bevestigd zodat deze niet naar beneden kan worden gedrukt door de spanning en gewicht van het riet.

HOEKKEPERS EN KILLEN

De rieten dakbedekking loopt door over de hoekkepers en de killen. In de nabijheid van de hoekkepers en de killen wordt het riet geleidelijk aan schuin gelegd en op de hoekkepers dubbel gebonden en rijgers in het riet aangebracht.

DAKKAPEL, VELUX OF SMEEDIJZEREN RAAM IN HET RIETEN DAK.

 
 

Nieuwe dakkapellen of veluxramen worden best in overleg met onze firma geplaatst. Onder de dakkapel (of raam) moet ruimte +- 30 cm overblijven om het riet aan te brengen. De constructie moet minstens een halve meter onder de nok blijven, om een goede vloeiende afdichting , en een mooie rechte nokafwerking te verkrijgen.
Wij beschikken over een groot gamma standaard dakkapellen.

 

AFWERKING SCHOORSTENEN OP HET RIETEN DAK

 De schoorsteen wordt volgens het voorschrift van de Architect afgewerkt met Bladlood van 1-1.5m dikte. Achter de schouw wordt een loden bak gemaakt van 2-2.5 mm dikte.
Ook bieden wij u de mogelijkheid tot opvoegen en schilderen van de schoorstenen.

AFWERKING VAN HET RIETEN DAK

Als het eigenlijke dakdekkers werk voltooid is en het geheel waterdicht afgewerkt is, zal het dak niet meer zo mooi egaal zijn omdat de rietdekkers op het gemaakt werk moeten zitten en op en neer gaan.Daarom wordt het geheel afgewerkt door met de dekspaan en borstel afval van het dak te verwijderen en het riet van boven naar onder op te drijven . Hoekkepers en breeuwen worden rechtgemaakt evenals de onderkant zodat de voorkant evenwijdig over de muur uitsteekt en het dak mooie rechte lijnen laat zien.

KLIK HIER VOOR SCHEMA'S EN DOORSNEDEN

KLIK HIER VOOR WERKEN MOMENTEEL IN UITVOERING


Goot ingewerkt in dak

Goot in een rieten dak. In principe worden er geen goten toegepast bij een rieten dak omdat een rieten dak ca. 50/60cm over de muur steekt. Toch is het wel eens wenselijk om een stukje goot te hebben, bijvoorbeeld: boven een inkomdeur, terras etc.Daarvoor hebben wij een standaard goot ontwikkeld, welke in een rieten dak geschoven kan worden (en met een aantal draadjes onzichtbaar vastgezet kan worden).


Ook hier is weer gekozen voor het toepassen van koper, omdat koper ongeveer dezelfde bruine kleur heeft als het riet. Daarnaast gaat een zinken goot na een aantal jaren gaatjes krijgen bij een rieten dak.

  


Parasols in artificieel palmblad