F.A.Q.

Hier kan je een antwoord terugvinden op de meest gestelde vragen. Staat er een vraag niet bij ? We staan u graag te woord !

De prijs van een rieten dak is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn de keuze van het riet en de technische gegevens van het te maken dak. Gemiddeld ligt de prijs van een rieten dak niet hoger dan de prijs van de betere leipan.

In normale omstandigheden worden er geen goten aan het rieten dak gemaakt, door de oversteek die het rieten dak heeft, valt de regen niet dicht bij het huis. Het is mogelijk om een goot in te werken op kleinere stukken, bv. boven een voordeur. De meerderheid doet dit niet voor estetische redenen.

De levensduur van het dak ligt tussen de 25 en de 40 jaar, het is sterk afhankelijk van verschillende factoren :

  • De kwaliteit van het gekozen riet
  • De hellingsgraad van het dak
  • De gekozen constructie
  • De omgevingsfactoren rond het dak (bv. bomen)
  • De bekwaamheid van de rietdekker

Dat een rieten dak duurder te verzekeren is dan een pannen dak, is een fabel die reeds lange tijd de ronde doet. De meerderheid van de verzekeringsmaatschappijen vragen geen verhoging. Sommige raden wel een gesloten constructie aan, omdat deze optie de meest brandveilige is. Alles hangt af van de keuze van uw verzekering, dus even vergelijken is de boodschap!

De rietdekker is gedeeltelijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Een nieuw rieten dak plaatsen kan in de zomer en in de winter, enkel niet bij regenweer. Herstellingen kunnen niet uitgevoerd worden indien het rietpakket bevroren is. Hierdoor zijn wijzigingen in de planning mogelijk.

De gemiddelde dakdikte van een rieten dak is 32 cm. Een rieten dak kan niet dunner gelegd worden dan 28 cm om de levensduur te garanderen. Het dak dikker leggen, verlengt daarentegen de levensduur niet.

De minimum helling is 35°, ideaal is 45° of steiler. Hoe steiler het dak, hoe vlugger het water eraf loopt en hoe groter de levensduur van het dak wordt. Daken met een helling van onder de 33° zijn NIET waterdicht.

Riet is een natuurproduct, waardoor het afhankelijk is van de oogst en de kwaliteit kan jaar na jaar verschillen. Daarom is het belangrijk een rietdekker te kiezen die erop staat, steeds zijn eigen riet te keuren, voordat hij het laat leveren uit de verschillende landen, om het te gebruiken op zijn daken.